Dacă Timişul nu are prea mari perspective legate de reabilitarea drumurilor judeţene şi naţionale din bani de la buget, anul trecut au fost depuse destul de multe proiecte de finanţare europeană pentru infrastructură. În varianta în care acestea ar fi implementate, starea, pe ansamblu, a celor mai circulate drumuri timişene s-ar îmbunătăţi semnificativ. Însă, pentru că există firme de profil abonate la lucrări de infrastructură mari, de preferinţă finanţate de stat, foarte multe din licitaţiile organizate de câştigătorii proiectelor, pentru adjudecarea reabilitărilor de drumuri finanţate din fonduri europene, sunt blocate de contestaţii ale licitaţiilor.
Perspective încurajatoare
Conform Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest, doar pentru finanţări europene prin Programul Operaţional Regional 2007 - 2013, au fost depuse în vestul ţării foarte multe proiecte legate de infrastructură, în special pe reabilitări de drumuri. Conform ultimei situaţii centralizate, pe programul „Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane, inclusiv construcţia/reabilitarea şoselelelor de centură” au fost alocate pentru vestul ţării 88,4 milioane de euro, cifră care nu se poate compara cu niciun buget alocat vreodată Timişului, pentru drumuri. Pentru obţinerea de finanţări din acest program s-au depus 52 de proiecte, cu o valoare nerambursabilă de 332,8 milioane de euro. Au fost deja contractate 11 proiecte, cu o valoare nerambursabilă de 92,4 milioane de euro. În evaluare, precontractare sau rezervă mai sunt 31 de proiecte, cu o valoare de 186,4 milioane de euro. Finanţarea nerambursabilă, solicitată prin proiectele depuse, a depăşit cu peste 213% alocarea regională pentru vestul ţării.
„Dacă toate aceste proiecte depuse, unele fiind deja aprobate, s-ar implementa cu succes, eu spun că starea infrastructurii judeţului Ti