O firmă bucureşteană recent înfiinţată primeşte gaj maşini, obiecte de artă, tablouri de colecţie şi ceasuri de lux. Clienţii amanetului primesc între 30 şi 40% din valoarea de piaţă a obiectului amanetat, cu o dobândă lunară de 9%. În vreme de criză, afacerea înfloreşte.
Familie posesoare de maşină străină şi nevoie urgentă de cash. În lipsă de alternative, varianta de criză: cu maşina la amanet. Afacerea se perfectează la sediul firmei „Tezaur", în buricul târgului, iar întâlnirea decurge la modul următor:
„Bună ziua, avem o maşină şi vrem s-o amanetăm. Care sunt condiţiile?". Directorul general Cristian Mitrea notează atent informaţiile despre autoturism, apoi vine cu oferta.
„În urma unei evaluări primare a maşinii dvs., s-a constatat că are o valoare de piaţă de 7.000 de euro. Împrumutul nu poate fi mai mare de 30% din valoarea obiectului, deci suma pe care v-o putem oferi este de 2.100 de euro, cu dobândă de 0,3% pe zi. Aduceţi maşina la noi, predaţi ambele chei şi ea va sta la noi pe toată perioada contractului".
După ce ai predat maşina de 7.000 de euro, primeşti 2.100 şi, timp de o lună de zile - cât este, de obicei, valabil un contract de amanet - eşti pieton. Ca să-ţi iei maşina înapoi, plăteşti toată suma, plus dobânda, adică aproximativ 2.300 de euro. Dacă nu-i ai, adio maşină!
La fel şi cu obiectele de artă, tablourile de colecţie sau ceasurile de lux. „Avem evaluatori autorizaţi pentru fiecare categorie de obiecte pe care le primim în amanet", spune Cristian Mitrea.
Credit ipotecar la casa de amanet
Aceeaşi firmă „Tezaur" acordă credite cu garanţie ipotecară. Caz concret, discutat cu directorul Mitrea: pentru un apartament de două camere evaluat la 60.000 de euro lăsat gaj, la un venit lunar de familie de 3.000 de lei, „Tezaur" îţi împrumută 15.000 de euro pe o perioadă de 20 d