Cele mai multe jucării de pe piaţă nu respectă măsurile de siguranţă şi pot pune viaţa copiilor în pericol. Experţii de la singurul laborator de verificare a jucăriilor din ţară susţin că cele mai periculoase sunt sunătoarele pentru bebeluşi, pistoalele cu bile şi jucăriile cu magneţi din China.
Pentru că noua directivă europeană cu privire la siguranţa jucăriilor nu a fost încă transpusă în legislaţia noastră, în România majoritatea jucăriilor ajung pe piaţă netestate. La singurul laborator de verificare a jucăriilor din ţară, Casstil, vin de regulă doar producători autohtoni care vor să-şi vândă marfa în străinătate, nu şi importatorii. Aşa se face că în magazine sunt comercializate jucării netestate, provenite în mare parte din China, şi care pot pune în pericol viaţa micuţului.
Risc de spânzurare
De pildă, sunătoarele pentru leagăn cu elastic pentru copiii de până la trei ani sunt foarte periculoase dacă elasticul este puternic. “Copilul se poate spânzura dacă elasticul este lung şi foarte flexibil. Acelaşi lucru este valabil şi la unele jucării de tip arici cu lumină care au un elastic ce poate ajunge la câţiva metri”, a explicat directorul Casstil, Maria Tărnăuceanu. Magneţii jucăriilor pot fi un alt pericol, pentru că dacă se desprind şi sunt înghiţiţi provoacă perforaţii intestinale. “La Casstil avem aparate pentru testarea tuturor jucăriilor. Spre exemplu, pentru a verifica dacă o sunătoare este rezistentă, adică dacă nu se sparge ca cel mic să înghită biluţele care sunt din rulmenţi la jucăriile chinezeşti, o punem la aparatul de încercare la şoc”, a mai spus directorul Casstil.
Şi jucăriile din pluş pot fi periculoase, astfel că sunt testate cu aparatul de torsiune. Dacă se rup, cei mici pot înghiţi conţinutul. Şi produsele pentru bebeluşi care sunt folosite când le cresc dinţii trebuie verificate. Aparatele de dentiţie care su