Festivalul de la Cluj s-a deschis ieri cu pelicula „Soul Kitchen”. În următoarele zile vor putea fi urmărite 240 de producţii din 47 de ţări.
O comedie a dat startul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), iar un film de ficţiune cu personaje reale îl va încheia. Proiecţia lungmetrajului „Soul Kitchen”, de Fatih Akin, a umplut Piaţa Unirii din Cluj în prima zi a festivalului.
Distinsă la Festivalul de la Veneţia din 2009 cu Premiul special al juriului, pelicula de deschidere este o comedie savuroasă despre un proprietar de restaurant pe nume Zinos, care pare urmărit de ghinion.
Cât despre lungmetrajul care va încheia festivalul, acesta e proaspăt revenit de la Cannes, unde a fost proiectat în afara Competiţiei: „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, de Andrei Ujică. Acesta propune un portret al dictatorului într-o ipostază complet nouă pentru publicul român, realizat exclusiv din imagini de arhivă preluate de la TVR şi Arhiva Naţională de Filme, unele dintre care nu au mai fost difuzate până acum.
Secţiuni noi
Între aceste două lungmetraje care înrămează festivalul, programul său va fi alcătuit atât din secţiunile devenite deja tradiţionale, cum ar fi Competiţie, Supernova, Umbre, Fără limită, 3x3, Ce se întâmplă, documentarule?, Focus, Zilele Filmului Românesc, Ziua HBO, Ziua Maghiară, cât şi din trei noi secţiuni tematice: „Less is more”, compusă din filmeomnibus, „Profesiune: actriţă”, în care personajele principale sunt actriţe de film sau de teatru, sau „Terapii Extreme”, producţii ce abordează diverse tratamente neconvenţionale la care recurge omul atins de „bolile” lumii moderne: alienare, incomunicabilitate, stres şi conformism.
12, pe alese
Pentru a doua oară în istoria TIFF, România este prezentă în Competiţie cu două producţii: mult-aşteptatele „Felicia, înaint