Psihologul lucrează de 12 ani cu cei afectaţi de autism şi sindrom Down. Spune că, dacă ar fi să o ia de la capăt, şi-ar dedica viaţa tot copiilor.
Şi-a început cariera în învăţământ, dar şi-a găsit chemarea lucrând cu micuţii cu nevoi speciale. În urmă cu doisprezece ani, Mihaela Dima, psiholog, a auzit că Asociaţia „Betania“ are nevoie de un educator, pentru una din grupele de copii cu autism şi sindromul Down, în cadrul Centrului de Zi, care abia se înfiinţase.
Începutul nu a fost simplu. „Mi-a plăcut iniţial, m-am ocupat de o grupă la care eram educatoare. Însă după şase luni am avut o mare provocare. Am schimbat grupele şi am reluat toată munca de la zero. A fost un moment când am ajuns la un prag pe care simţeam că nu-l pot depăşi“, îşi aminteşte educatoarea.
Aceasta susţine că a fost tentată să renunţe. „Tot copiii m-au încurajat şi m-au ajutat să continui. Cu sprijinullor mi-am educat, ca să spun aşa, răbdarea şi am învăţat multe“, spune psihologul. Odată depăşit momentul de impas, Mihaela Dima a reuşit să înţeleagă importanţa muncii sale.
„Aceşti copii au un rost în lume“
Anii au trecut cu fiecare pas făcut de copii şi cu mulţumirea unui părinte care a înţeles că răbdarea şi munca pot face minuni. „Aceşti copii nu s-au născut întâmplător. Ei au un rost pe lume, Dumnezeu nu i-a trimis degeaba pe pământ, ci ca să ne înveţe să fim mai buni. Când ei ni se alătură şi ne acceptă, putem spune că este maximul pe care îl putem cere“, crede educatoarea.
Consiliază şi familiile copiilor cu nevoi speciale
Angajaţii Centrului de Zi unde lucrează Mihaela Dima interacţionează zilnic atât cu cei cu nevoi speciale, cât şi cu părinţii lor. Uneori, pentru educatoare, este mai dificil lucrul cu familia. „Copiii sunt mai flexibili, mai deschişi, mai supuşi, învaţă mai repede. Uneori, părinţii afirmă că micuţu