Republica Centrafricana: la cincizeci de ani de la castigarea independentei, intr-o tara in care regula este traiul mizer, locuitorii incep sa se gandeasca din ce in ce mai mult la trecut si la nostalgia "Imparatului", relateaza Le Figaro. Este vorba de Bokassa, dictatorul acuzat de canibalism, casatorit vreme de doi ani cu o romanca, trimisa in Africa la cererea lui Ceausescu, care era fascinat de minele de aur si de diamantele acestei tari africane.
La prima vedere, pare o gramada de fier vechi din care se vad cateva bucati de lemn. Trebuie sa te apropii pentru a distinge forma unui scaun: ultimele vestigii ale tronului lui Bokassa I, imparatul Republicii Centraficane, putrezesc in iarba umeda.
In spate, silueta salii Omnisport are aceeasi soarta. Din aceasta sala de gimnastica, un cadou al Frantei giscardiene, nu raman decat zidurile de beton si, din tavanul cazut, ramasitele conductelor aerului conditionat, atarnand in gol. Nu a ramas aproape nimic din marea sarbatoare nationala a incoronarii, din 4 decembrie 1977, cand maresalul-presedinte pe viata a cheltuit bugetul anual al tarii pentru a organiza ceremonia.
Genevieve cotempla sala Omnisport, fara sa-i acorde insa prea mare atentie. "Inainte, ne descurcam. Era bine", murmura ea. La Bangui, capitala tarii, fraza revine pe buzele locuitorilor ca un adevarat ritual. Nu exista apa curenta, electricitate sau servicii de salubritate.
Genevieve are 50 de ani, dar pare cu cel putin 15 ani mai in varsta. Vanzatoare ambulanta, ea s-a nascut cu cateva zile inainte de proclamarea independentei, in 1960, si a fost martora decaderii lente a tarii, care a ajuns astazi una dintre cele mai sarace din lume. "Inainte era bine, atunci cand Bokassa era presedinte", repeta ea.
Ultimele doua decenii si le-a petrecut cutreierand capitala dintr-un capat in celalalt,