Băcanu, care conducea principalul ziar de opoziţie din 1990, indică detaliile-cheie din descinderea minerilor în Capitală. După ce în ultimele zece zile v-am prezentat mârşăviile comise de presa aservită Puterii (în special „Adevărul" şi TVR), astăzi publicăm un interviu amplu cu Petre Mihai Băcanu, principala figură din rândul gazetarilor antifesenişti.
În ianuarie 1989, Petre Mihai Băcanu a fost arestat pentru propagandă împotriva orânduirii socialiste, după ce, împreună cu câţiva prieteni, scosese un ziar clandestin intitulat „România". A ieşit din închisoare chiar pe 22 decembrie 1989, în jurul prânzului, când românii oscilau între bucuria prăbuşirii regimului ceauşist şi teama de gloanţele „teroriştilor".
Mai citiţi şi:
Misterele Revoluţiei: "Adevărul", două luni de dezvăluiri
Miron Cozma se întoarce: "Avem multe de discutat!"
Întrucât regimul Iliescu nu se deosebea cu mult de cel anterior, Băcanu a rămas în Opoziţie. Ziarul pe care îl conducea, „România liberă", a criticat vehement Frontul Salvării Naţionale (FSN). În urma acestei atitudini, sediul publicaţiei a fost vandalizat de mineri la 14 iunie 1990, ziarul încetându-şi apariţia timp de patru zile.
Petre Mihai Băcanu s-a retras, între timp, „din prima linie", dar mai semnează, când şi când, în „România liberă", unde are şi o funcţie onorifică („director fondator"). În iunie 1990 a scăpat cu viaţă pentru că, întâmplător, nu era în ţară, fiind prezent la un congres al românior din Canada. Fiul său, care era singur acasă, a avut inspiraţia să se ascundă la o vecină când a văzut hoardele de mineri intrând în bloc.
„Adevărul": Aţi condus principalul ziar de opoziţie din perioada postdecembristă. Ce v-a determinat să vă situaţi, atât de radical, contra regimului Iliescu într-o perioadă în care cei mai mulţi români îi priveau pe reprezentanţii FSN ca pe ni