Turiştii care vin să viziteze Peştera Polovragi sunt invitaţi să meargă pe un drum bătătorit de daci. Traseul este marcat şi pelerini pot ajunge în aproximativ o oră deasupra peşterii, unde se află o cetate dacică, iar peisajul este minunat
Programul turtistic «Pe urmele dacilor» va fi deschis de pe 15 iunie. Turiştii care vin la Mănăstirea Polovragi sau la peştera aflată la o distanţă de doi kilometri pot să ajungă, în aproximativ o oră, la o altitudine de 1000 de metri, chiar deasupra peşterii, acolo unde se află o cetate dacică. „Tot traseul, adică urcat şi coborât plus popasurile, se parcurge în trei ore. Fiecare grup va avea câte un ghid, profesor de istorie. Acest traseu mai este denumit Drumul de plai“, ne spune Felicia Bantea, muzeograf în cadrul Muzeului Judeţean Gorj.
Participanţii la această drumeţie vor achita o taxă de cinci lei. Expediţia este organizată de Muzeul Gorj şi este o încercare să atragă mai mulţi turişti în zonă. „Dorim ca Peştera Polovragi, dar şi mănăstirea să fie vizitată de cât mai mulţi turişti, pentru că, de la începutul anului şi până în prezent s-a resimţit o scădere drastic a numărului de vizitatori“, a mai precizat Felicia Bantea.
Cetatea dacică, unică în Oltenia
Drumul de plai duce la cetatea dacică, aflată chiar deasupra Peşterii Polovragi. „Cetatea dacică este de secolul II-I î.Cr. Este singura cetate dacică cu zid din judeţul Gorj şi din Oltenia. Drumul pe care se merge către cetate a fost folosit şi de daci, conform cercetărilor efectuate de noi“, a precizat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj. Acesta a precizat că deja au fost înregistrate mai multe solicitări din partea turiştilor care doresc să ajungă la cetatea dacică.
Crucea lui Ursache
La capătul Drumului de plai se află şi Crucea lui Ursache, monument memorial închinat unui vătaf al plaiurilor Novaciului, pe care