Alegerile legislative din Cehia au fost câştigate de social-democraţi, dar ei nu pot forma o coaliţie de stânga cu comuniştii din partidul KSCM. Alegătorii tineri au fost cei care au dat peste cap planurile comuniştilor pentru că au votat formaţiunile de centru-dreapta. Pentru prima dată în ultimii 20 de ani comuniştii nu au mai ieşit pe tradiţionalul loc trei.
Potrivit preşedintelui ceh, Vaclav Klaus, era de aşteptat ca aceste alegeri să arate o slăbire a principalelor două partide şi să marcheze ascensiunea unor formaţiuni alternative. După anunţarea rezultatelor oficiale definitive, urmează ca preşedintele să-i dea undă verde unuia dintre liderii de partid să înceapă negocieri şi să încerce să formeze guvernul.
În calitatea sa de lider al partidului care a ieşit pe locul întâi în alegeri, Sobotka ar putea fi însărcinat de preşedintele Klaus cu formarea guvernului, dar şansele sale de reuşită sunt aproape nule.
După ce a aflat rezultatele alegerilor, liderul CSSD Jiri Paroubek, în vârstă de 57 de ani, premier între 2005 şi 2006, a anunţat că va demisiona din postul de preşedinte al social-democraţilor. "Partidul are nevoie de un nou început", a argumentat Paroubek. Formaţiunea va fi condusă probabil de actualul ei vicepreşedinte, fostul ministru al finanţelor Bohuslav Sobotka. Lui Paroubek i se atribuie o mare doză de populism, un gust pentru confruntare şi o apropiere pragmatică de KSCM, singurul partid comunist nereformat din Europa Centrală.
"Au trecut 20 de ani din noiembrie 1989 (de la căderea comunismului - n.r.) şi este pentru prima dată când Partidul Comunist nu este pe locul al treilea, iar noi suntem cu toţii bucuroşi pentru asta", a comentat Karel Schwarzenberg, preşedintele noului partid TOP 09, care a obţinut 17% din voturi şi 41 de locuri în Parlament, ceea ce îl face a treia formaţiune politică a ţării. Miroslav Kalousek, fost