* Criza a înmulţit proiectele de centrale noi în regiune
Criza care a afectat Europa a schimbat radical peisajul energetic din regiune. Dacă înainte de criză puteai să numeri pe degete proiectele pentru construcţia de noi unităţi de producţie a energiei electrice, iar disponibilitatea de investiţii era mare, acum există o concurenţă acerbă între ţări, iar investitorii se împuţinează. Acesta este contextul în care "Termoelectrica" vrea să încheie parteneriate cu "CEZ", "E.ON", "Enel" şi "GDF Suez" pentru construcţia de noi centrale la Galaţi, Brăila şi Borzeşti, evaluate, în total, la circa două miliarde de euro. Toamna acestui an este un moment decisiv pentru ca aceste companii selectate să ia decizia de investiţie.
Martin Zmelik, directorul de operaţiuni al "CEZ România", ne-a declarat: "Conducerea grupului < CEZ > nu revine asupra strategiei anunţate de dezvoltare în regiune, dar îşi reevaluează toate investiţiile în unităţi noi. Criza a adus multe oportunităţi noi de investiţii în regiune, la costuri din ce în ce mai atractive. Grupul este foarte atent şi prudent unde investeşte şi face o reevaluare a oportunităţilor, mai ales că o parte foarte importantă din fonduri este asigurată din resurse proprii. În acest context este < judecat > şi proiectul de la Galaţi. Aşteptăm rezultatele studiului de fezabilitate, care se află în stadiu avansat de finalizare şi vom vedea ce randamente ne oferă Galaţiul în raport cu alte proiecte din regiune. Vom lua o decizie până la finalul acestui an".
Surse din piaţa de energie susţin că investitorii selectaţi pentru termocentralele de la Galaţi, Brăila şi Borzeşti aşteaptă să vadă cum vor funcţiona viitoarele companii energetice "Electra" şi "Hidroenergetica" şi cum va fi comercializată energia pe piaţa liberă. Aceleaşi surse mai spun că energia produsă în noile unităţi ar ieşi mult mai scumpă decât cea a viitoar