Romsilva este cel mai mare exploatator din zonă, pe zeci de mii de hectare, iar impozitul plătit e infim.
Cel mai mare necaz al primarului din Gârcina este legat de infrastructură. „Am semnat, în primăvară, că voi astupa gropile şi fisurile din asfaltul turnat cu fonduri europene, pe cheltuiala primăriei. Dar pe aceste drumuri trec zilnic camioane supraîncărcate cu buşteni din pădure şi şoseaua a început deja să se strice“, s-a plâns Aurora Bălan, primarul comunei Gârcina.
Visuri pe banii Romsilva
După cum mai precizează aceasta, Romsilva exploatează peste 9.000 de hectare de pădure pe raza comunei şi nu plăteşte impozit decât pe două hectare.
În acelaşi timp, proprietarii mărunţi de pădure plătesc impozit pentru fiecare hectar, 24 de lei pentru categoria A şi 18 lei pentru categoria B. Dacă ar fi pusă să plătească, Romsilva ar aduce între 162.000 şi 216.000 lei anual bugetului comunei Gârcina.
„Din surse proprii nu încasăm nici 200.000 de lei, cu care nu acoperim nici iluminatul public. Pentru a nu închide Primăria, trebuie să scot la vânzare terenuri“, a declarat Aurora Bălan.
La Tarcău, pădurea exploatată de Romsilva este de 37.000 de hectare, ceea ce ar însemna un impozit cuprins între 888.000 şi 666.000 lei. „Nici acum nu ştiu de unde vom lua cei 1,1 milioane de lei pe care trebuie să îi plătim anul acesta drept cofinanţare pentru cele patru proiecte plătite din fonduri europene“, a declarat Iulian Găină, primarul comunei Tarcău.
Cei mici plătesc impozite
Pe teritoriul comunei Poiana Teiului, familia Sturdza a fost reîmproprietărită cu peste 8.000 de hectare de pădure.
„Doar cei care au suprafeţe mici, cum ar fi jumătate de hectar, şi care sunt uneori pensionari, plătesc impozit pe pădure. Dacă familia Sturdza nu ar exploata pădurea, aş înţelege, dar aşa, mi se pare