La 21 de ani a căzut prizonier, după Revoluţie a devenit preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război Călăraşi, iar la 90 ani a fost înaintat la gradul de general de brigadă.
La aproape nouă decenii de viaţă, inginerul Ioan Onofrei este un om împlinit. Anul acesta, de Ziua Eroilor, a fost avansat de la gradul de colonel la cel de general de brigadă.O viaţă întreagă a muncit şi a respectat valorile morale, semenii şi familia.
Dat dispărut
La numai 21 de ani, după ce a obţinut bacalaureatul, s-a înrolat în Armată. Atunci a fost trimis pe front, în plin război, unde după 20 de zile a fost dat dispărut. În scurt timp, tânarul sublocotenent de la acea vreme a fost luat prizoner într-un lagăr de pe frontul din Rusia. Din anii ’90, de când au fost înfiinţate filialele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război (ANVR), generalul Onofrei se află în slujba veteranilor, a văduvelor de război şi a văduvelor de veterani din judeţul Călăraşi. „Când am preluat ANVR Călăraşi erau vreo 15.000 de veterani. Din păcate, acum au rămas numai vreo 3.200. Lunar, pleacă dintre noi, la cele veşnice, în medie, între 40 şi 65 de membri“, spune generalul de brigadă Ioan Onofrei.
Şase decenii de căsnicie
„În viaţa mea am trăit vremuri furtunoase şi foarte frumoase, atât în viaţa socială, dar mai ales în cea de familie. Eu şi soţia mea ne-am cunoscut şi ne-am căsătorit în urmă cu şase decenii, niciodată în familia noastră nu au existat momente în care eu şi ea să jignim sau măcar să ridicăm tonul unul la celălalt. Chiar şi după atâţia ani, ne iubim la fel, ca atunci când ne-am cunoscut“, spune el.
Solist vocal în război
Despre vremurile de altădată, în special, despre cele din perioada prizonieratului la ruşi, generalul de brigadă Ioan Onofrei îşi aminteşte: „Când am fost în lagăr la sovietici, spre deosebire de ceilalţi prizoneri, eu am avut un m