Stereotipul potrivit căruia femeile din lumea afacerilor ar fi prea sensibile pentru a avansa în funcţii de conducere este infirmat de psihologi şi de specialişti în resurse umane. Numărul femeilor-manager creşte, iar această tendinţă are toate şansele să se menţină. Doamnele sunt mult mai bine organizate decât şefii bărbaţi.
O femeie care are o funcţie de conducere de top se poate dovedi mult mai pricepută pentru acest post decât un bărbat. Atât în ceea ce priveşte aspectul profesional, cât şi în ceea ce priveşte relaţiile interumane. Femeile care sunt şefe, dar care nu ocupă poziţii de top, nu sunt la fel de bine văzute.
Mai citiţi şi:
Un oficial italian acuză Germania că a pus "gaz pe foc" în criza din Grecia
„Eu nu pot să-mi sufăr şefa. Este de o răutate cruntă. Cred că ştiu şi de ce. E frustrată. Ar vrea să ajungă şi mai sus şi, pentru că nu-i iese, se răzbună pe noi", povesteşte Alexandra, în vârstă de 23 de ani. Tânăra este angajată într-o firmă din domeniul transporturilor şi crede că femeia care conduce departamentul în care lucrează s-ar potoli dacă ar reuşi să avanseze măcar la următorul nivel.
„E clar că ar fi mai mulţumită şi te-ai putea înţelege cu ea", mai spune tânăra. Întrebată dacă un bărbat ar fi mai potrivit pentru o astfel de funcţie, Alexandra crede că „o persoană de sex masculin dă dovadă de mai mult calm şi de mai puţină răutate".
La polul opus se află Claudia, în vârstă de 26 de ani. Lucrează în domeniul publicităţii, la o firmă de renume şi răspunde în faţa unei şefe, care, la rândul ei, îi dă raportul altei şefe. E deranjată? „Nicidecum. Au stil, au clasă, sunt bune", spune Claudia despre amândouă.
Sunt doar excepţii?
O femeie pe post de şef e ceva mai greu de înghiţit pentru Mihai, de profesie jurist. Are 38 de ani şi crede că „femeile nu-s bune să conducă pentru că