Uitându-mă pe cifrele bugetului pe primele patru luni ale anului, m-au luat fiorii: deficitul a crescut cu patru miliarde de lei în perioada ianuarie-aprilie 2010 faţă de intervalul similar al anului trecut.
Altfel spus, încasările au scăzut cu 1,2%, iar cheltuielile au crescut cu 3,4%.
Stau şi mă întreb unde or fi fost premierul şi ministrul de Finanţe în toată această perioadă? A, ştiu, erau preocupaţi să ne anunţe cum am depăşit punctul critic al crizei şi cum ne pregătim de creştere economică. Şi mai apoi au fost absorbiţi să pună la punct „măreţul" plan anticriză de tăiere a cheltuielilor.
În timp ce la Bucureşti guvernanţii ne anunţau că aveam doar două soluţii pentru acoperirea deficitului bugetar - micşorarea salariilor şi a pensiilor sau majorarea de taxe - , la Varşovia, autorităţile poloneze făceau rost de bani pentru a rezolva aceeaşi problemă.
Colegul meu Laurenţiu Roşoiu a scris în „Forbes România" despre planul de succes întocmit de guvernul polonez privind vânzarea acţiunilor pe care statul le mai deţine în diverse societăţi comerciale.
De la începutul acestui an, polonezii au obţinut peste 2,7 miliarde de euro din vânzarea pe bursă a unor participaţii din companiile PZU (cel mai mare asigurător din Polonia), KGHM Polska Miedz (producător de cupru) şi Grupa Lotos (cea de-a doua mare rafinărie din Polonia). Încurajate de acest succes, autorităţile de la Varşovia pregătesc acum vânzarea celui de-al doilea mare producător de energie electrică din ţară, pe care speră să obţină 2,2 miliarde de euro.
Iată aşadar o soluţie concretă pe care ar putea-o aplica şi România. „Forbes" a făcut un calcul din care a reieşit că, dacă statul ar vinde numai o parte din participaţiile pe care le deţine în diverse companii, ar putea face rost de circa patru miliarde de euro. Iar dacă ar vinde toate acţiunile, ar obţine