După ce a surprins un astfel de fenomen în Siberia, în 2008, fotograful Cătălin Beldea continuă căutarea imaginilor perfecte, la 11 iulie urmând să se afle în mijlocul Pacificului pentru a vâna o nouă eclipsă solară.
La vârsta de 9 ani a fost curios să afle cum arată cometa Halley şi aşa a început aventura lui cu aparatul de fotografiat prin univers. „Cerul a devenit pentru mine misterul care trebuia descifrat“, scrie Cătălin pe site-ul său astrofoto.ro. În martie 2006, a văzut eclipsa totală de soare a Bizanţului, în Turcia. Atunci, timpul s-a oprit în loc 4 minute.
Două minute de spectacol
Doi ani mai târziu, în 2008, lui Cătălin i s-a părut firească şi o expediţie la Novosibirsk. A călătorit cu avionul până la Moscova, apoi celebrul Transsiberian l-a purtat până în capitala Siberiei.
A obosit mergând trei zile prin taigaua siberiană, cărând 60 de kilograme de echipament pentru două minute de spectacol astronomic. Locul observaţiei a fost pe malul nordic al fluviului Obi, zonă care a fost ocolită de cei peste 10.000 de turişti veniţi din întreaga lume să asiste la eveniment.
„Împreună cu echipa de la revista «Descoperă» am realizat o imagine a eclipsei solare care a fost declarată imaginea zilei pe site-ul NASA“, povesteşte astronomul. Celebra fotografie arată în clar coroana solară, precum şi protuberanţele surprinse.
A cincea eclipsă totală
Cătălin Beldea a organizat anul trecut o altă călătorie la celălalt capăt al lumii, în China, pentru a vedea cea mai lungă eclipsă solară a secolului XXI. Nu a avut noroc. „A fost nor. Am cheltuit o grămadă de bani şi nu a ieşit nimic. Se mai întâmplă să ai şi rateuri“, spune dezamăgit Cătălin.
Anul acesta, va vâna a cincea eclipsă totală de soare, în Polinezia Franceză, la 11 iulie. „Voi merge pe Atolul Hao sau pe un altul, depinde de vreme. Voi observa fenomenul şi voi face rep