A doua zi a festivalului s-a încheiat cu o surpriză. Sute de persoane au invadat, la propriu, holul cinematografului Republica, unde de la ora 20.00 a rulat filmul „Metropolis", în varianta sa restaurată şi completă. La premieră a participat şi artistul Antonio Bras, cel care a compus coloana sonoră a filmului mut.
În faţa cinematografului care va purta numele lui Florin Piersic după încheierea festivalului de film, s-a format o coadă impresionantă, iar în incinta clădirii, spectatorii aşteptau să intre în sală. „Nu credeam că voi trăi să văd varianta completă a acestui film. Am văzut până acum două variante ale sale, însă niciodată pelicula integrală. Sunt extrem de încântat", ne-a povestit Mihai Năut (52 de ani), venit la TIFF din Bistriţa. Pelicula a avut o pauză de 15 minute, deoarece filmul ţine mai bine de trei ore.
Inclusă în patrimoniul UNESCO
„E special pentru că e o capodoperă a cinematografului expresionist şi este pentru prima oară când pelicula se vede în proiecţie integrală. Timp de 80 de ani, filmul s-a văzut într-o versiune ciuntită, care a fost distrusă imediat după premiera din 1927, când s-a considerat că filmul este prea lung, la vremea respectivă fiind un eşec de critică", a spus Mihai Chirilov, directorul artistic al TIFF.
„Ceea ce se vede în seara asta este premieră mondială pentru că este pentru prima oară când filmul se vede integral cu muzica pe care a compus-o Antonio Bras", a adăugat acesta. Lansat în 1927 şi inclus în patrimoniul UNESCO, „Metropolis", în regia lui Fritz Lang, este un film renumit, care a impresionat prin efectele şi detaliile tehnice şi arhitecturale inedite pentru vremea sa, punând totodată şi bazele genului SF.
Timp de aproape 80 de ani, filmul „Metropolis" a fost cunoscut în forma sa incompletă. În vara anului 2008 s-a făcut o descoperire extraordinară: o copie a filmului „Metropolis"