Săptămâna trecută Guvernul a aprobat scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional, care prevede, printre altele, reducerea pensiilor şi salariilor în sectorul bugetar. Măsurile de austeritate se aplică de la 1 iunie, chiar de Ziua Internaţională a Copilului. Deşi au vârste încă mici, copiii, elevii şi liceenii resimt şi ei criza în moduri diferite.
Fie că este vorba de bani mai puţini pentru dulciuri, jucării, excursii sau cărţi, fie că greva profesorilor îi ţine acasă, copiii sunt conştienţi că situaţia actuală a României îi afectează atât pe părinţii, cât şi pe profesorii lor şi poate avea repercusiuni grave pentru viitorul lor şi al ţării.
Elisa Preda, 5 ani, ai cărei părinţi deţin un magazin de mobilă şi design interior, spune că a auzit vorbindu-se în casă despre criză şi a încercat să-i dea o definiţie din punctul ei de vedere. "Criza înseamnă că oamenii nu au bani să cumpere de la magazinul de bani al lui mami şi tati şi atunci nici mami şi tati nu pot sa îmi cumpere de ziua mea o caleaşcă mare la păpuşa Barbie...Doar una mică".
Ana-Maria, elevă în clasa a V-a, a cărei mamă este funcţionară la Primărie, ştie ce înseamnă criza şi este afectată mai ales de greva profesorilor care ar putea îngheţa anul şcolar.
"Când le spun lui mami şi lui tati de excursii, ei îmi spun că «e cam criză şi să vedem», că nu mai au bani", povesteşte Ana. "Cred că această criză înseamnă că oamenii au mai puţin bani." Copilul a constatat totodată că "Nu mai sunt aşa mulţi bani pentru dulciuri, pentru excursii."
În ceea ce priveşte şcoala, Ana îşi aminteşte că "Doamna profesoară şi ceilalţi profesori vorbesc între ei de criză, semnează foi, spun că iau mai puţin bani din cauza crizei. Chiar acum câteva zile au semnat nişte fişe pentru că nu acceptă să le reducă din salarii".
Mai citiţi şi: