A început cel mai mare festival de teatru din România şi al treilea din lume
Tot Sibiul este zilele acestea o scenă de teatru: se joacă până şi în hala unei fabrici sau în tramvai. Atmosfera de sărbătoare se simte peste tot şi a pătruns în cele mai ascunse cotloane ale oraşului - în parcuri, cafenele, în sălile de spectacole, în cetăţile şi bisericile fortificate medievale din împrejurimi şi mai ales pe stradă. Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, deschis vineri, este cea mai importantă manifestare anuală de artele spectacolului din România şi al treilea festival ca amploare şi importanţă din lume. Ajuns la a XVII ediţie, are şi un buget pe măsură: 5,8 milioane de euro.
Programul a adus la Sibiu participanţi din 70 de ţări, cuprinde 350 de evenimente ce se vor desfăşura în 66 de spaţii de joc. Îşi dau concursul regizori români şi străini, critici, operatori din turismul cultural local şi regional, operatori culturali străini. Evenimentul cultural urmăreşte promovarea reperelor valorice valabile la nivel mondial, iar organizatorii se aşteaptă să atragă zilnic 35.000 de spectatori.
Spectacol pe scenă, pe stradă şi la 20 de metri în aer
Deschiderea de vineri seară a fost spectaculoasă. Publicului îi era dor de teatru, iar acest lucru a fost demonstrat prin numărul mare de spectatori care au umplut sălile de spectacole, dar şi străzile încă din primele ore ale festivalului.
Primii artişti, Nebunaticii munţilor, şi-au făcut intrarea în scena pietruită de pe Bălcescu. La scurt timp a urmat reprezentaţia intitulată "Jongleria străzii" a britanicului Gerowny Thom, care a strâns ciorchine mulţimea. La "Ode to Progress"/"Oda Progresului", însuşi marele Eugenio Barba s-a îngrijit de aşezarea unora dintre spectactori în sală, încercând sa găsească soluţii care să permită accesul unui număr cât mai mare de persoane în sală.
Holo