Mihai Rohan, 65 de ani, unul din cei mai experimentati si mai longevivi executivi de pe piata locala, directorul general al Carpatcement Holding, subsidiara locala a grupului german Heidelberg Cement, apreciaza decizia autoritatilor de a nu mari TVA si cota unica, dar cere statului sa demareze proiectele de investitii anuntate in trecut.
“Propunerea initiala de majorare a TVA-ului, respinsa din fericire in acest moment, ar fi reprezentat un obstacol in plus cu care producatorii ar fi trebuit sa se confrunte in incercarea de a stimula vanzarile proprii. Pentru ca jucatorii din acest domeniu (constructii- n.red.) sa isi poata mentine afacerile este necesara implicarea statului pentru stimularea cererii de materiale de constructii, prin inceperea proiectelor anuntate in anii trecuti, cum este cazul celor pentru dezvoltarea infrastructurii si a marilor proiecte agroindustriale”, spune Rohan, ce se afla la conducerea unui business cu o valoare de 230 de milioane de euro in 2009.
Cresterea TVA la 24% sau 25% si a cotei unice la 20% a fost una din solutiile pe care autoritatile le-au luat in calcul pentru a strange fonduri suplimentare la bugetul statului. Chiar reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) au recomandat Guvernului sa majoreze cele doua taxe.
In schimb, reprezentantii autoritatilor au decis ca de la 1 iunie sa reduca fondul de salarii din sistemul bugetar cu 25%, precum si pensiile, cu 15%, pentru a face rost de bani la buget.
Totusi, anumite voci din mediul de business sustin ca este foarte probabil ca Guvernul sa opteze pana la sfarsitul anului si pe o crestere a TVA si a cotei unice, in ciuda reducerilor care vor avea loc in sistemul bugetar.
Rohan crede ca o majorare puternica nu este indicata in cazul niciuneia din cele doua taxe.
“O astfel de miscare brusca ar avea efecte negative. Spre exemplu, cresterea bru