Statul ar trebui sa renunte la pensiile publice, la reteaua de spitale si clinici si la o parte din politie si jandarmerie, pentru ca subventionarea acestora va aduce Romania in faliment, afirma expertii in economie citati de DailyBusiness.ro. Ei spun ca romanii ar trebui sa isi gestioneze pe cont propriu banii, evitand astfel ca pe viitor sa devina victimele unui stat incompetent.
''Acordul cu FMI este fundamental''; ''Este esential ca pensiile si salariile sa fie taiate''; ''Cresterea bazei de impozitare este o prioritate''; ''Investitiile statului ne pot salva din criza''; ''Fondurile europene reprezinta viitorul Romaniei''. Sunt doar cateva dintre teoriile economice ce au invadat spatiul public in ultimul an. Politicienii, in primul rand, dar si o parte din analistii prezenti non-stop la televiziuni, au prezentat o avalansa de solutii menite a salva bugetul de stat.
In timp ce guvernul, politicienii, analistii dezbateau cu ardoare problema acordului cu FMI si investitiile prioritare ale statului, nivelul de trai al romanilor s-a prabusit, salariile au scazut, iar pensia a devenit relativa. Prof. univ. Cristian Paun, directorul executiv al Societatii Romane de Economie, explica aceasta situatie prin faptul ca ''Romania a continuat sa fie condusa si administrata de un sistem de stat impovarator, corupt si birocrat''.
Romania a intrat pe mana unor oameni formati la scolile de gandire socialista, oameni cu vederi puternic de stanga, ascunsi sub mantia liberalismului, incapabili sa observe virtutiile sau avantajele absolute ale pietei libere, competitiei si libertatii economiceCristian Paun, directorul executiv al Societatii Romane de Economie
Profesorul universitar conferentiar la Academia de Studii Economice din Bucuresti afirma ca toate guvernarile au continuat sa imparta pomeni electorale, sa gandeasca pe termen scurt si sa