Fără să mai aştepte măsurile drastice aprobate, aseară, de executiv, oficialii Ministerului Muncii îi iau deja „la puricat” pe românii care visează la pensii de invaliditate. Sursa: Codrin Prisecaru
Oficialii Ministerului Mun cii şi-au luat deja măsuri de precauţie pentru a limita numărul celor care speră la pensii de invaliditate, fără să mai aştepte intrarea în vigoare a măsurilor aprobate, aseară, de executiv, în baza cărora pensiile pe caz de boală pot fi acordate doar cu avizul echipelor de evaluare medicală din cadrul ministerului.
Astfel, datele Casei Naţionale de Pensii şi Asigurări Sociale (CNPAS) arată că, în primele trei luni ale anului, numărul românilor care au fost încadraţi în grade de invaliditate pentru a ieşi din activitate a scăzut cu 23% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Concret, de la 1 ianuarie până la finele lunii martie au fost aprobate doar 16.000 de cereri de obţinere a pensiei de invaliditate din cele 19.000 care au ajuns pe masa funcţionarilor din cadrul Serviciilor teritoriale de Expertiză Medicală.
Asta, în contextul în care ministrul muncii, Mihai Şeitan, a susţinut în repetate rânduri că sistemul asigurărilor sociale se loveşte de o creştere masivă a numărului de pensionări anticipate şi de invaliditate, previzionând „o presiune pe buget de 0,5% din PIB”.
Număr dublu de pensii retrase
Mai mult, dintre cei peste 180.000 de pensionari invalizi revizuiţi de centrele locale de expertiză, aproape 1.000 au fost retrimişi la muncă (faţă de numai 569, scoşi de la plata pensiei în primul trimestru din 2009). O creştere s-a înregistrat şi la capitolul „pensionari recuperaţi-amelioraţi”, cu 700 mai mulţi în primele trei luni din 2010 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Potrivit preşedintei CNPAS, Doina Pârcălabu, scăderea numărului celor care beneficia