Presedintele Institutului de Statistica al Romaniei, profesorul Virgil Voineagu, afirma ca oficialitatile nu folosesc la maximum datele statistice si nu isi ajusteaza politicile publice in functie de realitatea din economie si societate pe care o ilustreaza aceste date.
"Volumul de date al Institutului National de Statistica este un tezaur, dar nu este folosit la potentialul pe care il are. Desi satisfacem toate cererile care vin din partea Guvernului, Administratiei Prezidentiale, oamenilor de afaceri sau cercetatorilor", sustine Virgil Voineagu, 58 de ani, presedintele Institutului National de Statistica (INS) din 2005 si profesor universitar doctor la Academia de Studii Economice.
Fara statistica, nu se poate fundamenta nicio decizie politica sau economica. "Nu se pot monitoriza crize, nu se poate face nimic fara statistica. Unii vorbesc, ca o metafora, ca dupa vaz, auz si miros, urmeaza statistica."
Desi volumul imens de date ramane in continuare subutilizat, se constata totusi un progres in explorarea datelor statistice, in special a indicatorilor sensibili in aceasta perioada precum cei legati de numarul de personal, angajari, someri, salarii.
"90% dintre date sunt gratuite. Doar cele care necesita un proces mai indelungat de prelucrare se platesc, pentru a ne putea acoperi costurile."
In prezent, institutul desfasoara recensamantul agricol pentru care angajeaza temporar personal suplimentar si pentru care a primit de la UE un grant de 4 mil. euro. Pentru recensamantul populatiei, care este si mai costisitor decat cel agricol, Romania nu poate primi bani de la UE. Acesta va debuta in 2011.
"Avem nevoie inca de pe acum de resurse financiare pentru a pregati recensamantul populatiei", spune presedintele INS.
Valoarea totala a granturilor comunitare pe care Statistica le atrage prin studiile pe care le desfasoara in 2