La primăria comunei Tarcău, judeţul Neamţ, căldura şi apa caldă menajeră sunt „aduse“ de pompe de la 180 de metri adâncime. O centrală termică este legată la zece puţuri. Sistemul funcţionează după principiul folosit de frigidere, doar că efectul exploatat este de încălzire, nu de răcire.
Centrala cu pompe de căldură a fost instalată în comuna nemţeană Tarcău săptămâna trecută. Pompele în sine şi instalarea lor fac parte dintr-un proiect în valoare de 200.000 de euro, finanţat în proporţie de 65% din fonduri de mediu.
Instalaţia este o premieră naţională, spun edilii, care nu-şi mai fac griji pentru iernile care vin. Centrala termică va deservi sediul Primăriei, al Poliţiei, al Poştei şi al Centrului de Informare Turistică din comună.
Instalaţia utilizează zece puţuri adânci de 180 de metri, de unde se preia o temperatură de 12-18 grade Celsius.
„În centrala termică, prin intermediul unui compresor, un freon ecologic cedează căldură în timpul procesului de lichefiere. Acest lichid, care se răceşte, este trimis apoi la 180 de metri adâncime în cele zece puţuri, prin conducte speciale, cu circuit închis, de unde revine încălzit la circa 12 grade Celsius şi procesul se reia", a explicat Gheorghe Spiriduş, administratorul firmei care a realizat instalaţia de căldură.
Sistem bun şi pentru case
Potrivit acestuia, centrala consumă curent electric, dar cu un randament de 500%. „La un kilowatt de curent electric consumat de compresor se obţin cinci kilowaţi termici", precizează Spiriduş, care spune că sistemul de la Tarcău, primul de acest fel instalat la o primărie din ţară, este compus din două pompe de căldură de câte 60 kw fiecare, fabricate în Suedia.
„Urmează să furnizăm căldură şi apă caldă menajeră şi pentru clădirile vecine, ale primăriei vechi, unde funcţionează Centrul de Informare Turistică, dar şi Poşta şi Poliţia di