* declară regizorul Petru Vutcărău
Petru Vutcărău a fost numit de Yoshinari Asano, directorul artistic al companiei teatrale "Kaze" din Japonia, drept unul dintre primii cinci regizori de teatru din lume.
Născut într-o comună din Republica Moldova, Vutcărău a absolvit Şcoala Superioară de Teatru "Boris Shchiukin" din Moscova, Rusia, Facultatea Actorie, clasa lui Anatoli Borisov, apoi Cursurile Superioare de Regie Teatru de pe lângă Teatrul Armatei din Moscova, Rusia, clasa lui Ion Ungureanu şi Institutul de Teatru "Shota Rustaveli" din Tbilisi, Georgia, Facultatea Regie Teatru, clasa lui Nugzar Lordkipanidze. În 1990 fondează la Chişinău Teatrul "Eugene Ionesco", iar din 1994 organizează în capitala Republicii Moldova Festivalul Internaţional de Teatru, Bienala Teatrului "Eugene Ionesco", BITEI. A montat ca regizor peste o sută de spectacole atât în Republica Moldova, cât şi în Italia, Franţa, România, Rusia, Japonia şi Turcia. A predat actoria la diverse şcoli de teatru din Franţa, Italia, Rusia şi Japonia, fiind recunoscut ca o figură proeminentă a teatrului contemporan.
Pe Petru Vutcărău l-am abordat săptămâna trecută, imediat după finalul spectacolului "Sufletul. Puncte de veghere", pe care trupa brăilenilor de la "Maria Filotti" l-a jucat în cadrul Festivalului BITEI, când aplauzele spectatorilor din sala Centrului Cultural "Ginta latină" încă nu se încheiaseră.
- Bănuiesc că aţi mai văzut piese regizate de Radu Afrim până acum...
- Mai mult decât atât, am văzut spectacole ale Teatrului "Maria Filotti" din Brăila regizate de Radu Afrim.
- Şi cum vi s-a părut "Sufletul. Puncte de veghere", jucată acum, la Chişinău?
- Ca de obicei, sunt impresionat. E ceva extraordinar! Radu Afrim e tot timpul inedit. Chiar dacă are stilul său, tot timpul este inedit, vine cu surprize şocante, picante, cu surp