Zeci de mii de absolvenţi de liceu se pregătesc să se înscrie la universitate începândcu luna iulie și încearcă să intre pe locurile fără taxă, unde concurenţa e tot mai mare. Universităţile din ţară au pregătit aproape 63.000 de locuri pentru învăţământul superior. Pentru unele facultăţi concurenţa este acerbă, altele însă rămân cu locurile neocupate.
Universitatea Bucureşti se poate lăuda cu o concurenţă medie de aproape 6 candidaţi pe un loc. Potrivit reprezentanţilor universităţii, cele mai căutate facultăţi sunt Administraţie şi Afaceri cu aproape 16 candidaţi pe un loc, Geografie, Jurnalism şi Comunicare, Istorie şi Limbi şi literaturi străine cu 8 candidaţi pe un loc subvenţionat de la buget.
Specializarea care aduce un număr record de candidaţi este Limbi Moderne Aplicate cu 82 de candidaţi pe loc. Cinci specializări de la Facultatea de Geografie, printre care Hidrologie, Planificare Teritorială, Cartografie sau Turism au avut la admiterea din 2009 şi 18 candidaţi pe un singur loc. La Facultatea de Fizică însă nu s-au înghesuit prea mulţi candidaţi, iar locurile abia au fost acoperite.
Finanţe-bănci și electronică
Facultăţile de Teoleogie însă au rămas cu locuri libere în urma admiterii de anul trecut, concurenţa fiind de sub 0,8 candidaţi pe un loc. Facultăţile cu profil economic au în continuare succes. Cele mai căutate, potrivit reprezentanţilor ASE, sunt Cibernetica, Finainţe Bănci, Marketing şi Relaţii Economice Internaţionale.
Proaspeţii absolvenţi de liceu sunt interesaţi şi de specializările tehnice, preferând Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii, Facultatea de Automatică şi Calculatoare, Facultatea de Transporturi sau Energetică.
La Cluj, cele mai râvnite locuri sunt cele de la Facultatea de Agricultură, specilizarea Controlul şi expertiza produselor alimentare cu peste 8 candidaţi pe un loc. De asemen