Elevii depun fişele de înscriere pe 17 iunie,iar calculatorul le repartizează pe 2 iulie.Sunt recomandate cât mai multe opţiuni. După evaluarea naţională din mai, la matematică şi limba română, luna aceasta încep înscrierile pentru admiterea computerizată în licee.
Elevii pot hotărî împreună cu părinţii, ce liceu şi ce specializare vor să urmeze, între 17-24 iunie. Elevii de gimnaziu care vor să studieze liceul într-o limbă străină, sau cei care optează pentru specializări de muzică, arte sau actorie, vor susţine şi proba de limbă sau de aptitudini. Repartizarea calculatorului se va face pe 2 iulie. Şcolile au apoi la dispoziţie o zi ca să afişeze listele cu foştii lor elevi admişi la liceu.
Media generală e cea mai importantă
La nota finală de intrare la liceu, media obţinută la tezele cu subiect unic din clasa a VII-a reprezintă 25%, cea de la evaluările naţionale din clasa a VIII-a tot 25%, iar media generală din toţi cei 4 ani de şcoală - 50%. Calculatorul ordonează elevii descrescător după media de admitere, repartizându-i pe rând, începând de la elevul cu cea mai bună medie. Pentru fiecare candidat, se caută prima opţiune de pe listă unde mai sunt locuri libere.
Bucureşti, Colegiul "Sfântul Sava", campion
Anul trecut, cea mai mare medie de admitere de admitere din ţară a fost la Colegiul Naţional "Sfântul Sava" din Bucureşti. Aici, media ultimului admis a fost de 9,42, iar prima medie 9,97. Pe locul doi se află Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" din Bucureşti, unde ultima medie de admitere a fost 9,31 şi prima medie 10,00.
Pe locul al treilea, Colegiul "Tudor Vianu", cu ultima medie 9,31 si prima 9,96, la toate fiind vorba de specializări cu profil realist - matematică-informatică.
La Timişoara, cel mai dorit liceu este "Carmen Sylva", liceu pedagogic. Anul trecut, ultima medie de intrare