Numărul cererilor de pensionare anticipată înregistrate între 1 şi 20 mai a ajuns la peste 8.300, de peste trei ori mai multe decât se înregistrau, în medie, într-o lună anul trecut, a declarat luni, pentru Mediafax, directorul de comunicare de la Casa Naţională de Pensii, Angelica Mihail. Din datele centralizate de Casa Naţională de Pensii şi alte Asigurări Sociale (CNPAS) rezultă că în perioada 1 - 20 mai au fost înregistrate, la nivel naţional, 8.350 de dosare de pensionare anticipată.
Directorul de comunicare de la CNPAS, Angelica Mihail, a precizat că în anul 2009 au fost înregistrate aproximativ 35.000 de astfel de cereri în toată ţara, adică o medie de 2.900 de cereri pe lună. În primele trei săptămâni ale lunii mai, cele mai multe cereri de pensionare au fost înregistrate în Bucureşti (1.350) şi judeţele Braşov (450), Constanţa (420) şi Timiş (380).
Angelica Mihail a mai spus că şi săptămâna trecută casele judeţene de pensii s-au confruntat cu o cerere masivă privind pensionarea anticipată, Casa de Pensii Bucureşti fiind nevoită să deschidă mai multe ghişee pentru a putea prelua toate dosarele. Ea a precizat că şi reprezentanţii Caselor de Pensii din Braşov, Botoşani şi Timiş au informat, săptămâna trecută, că sunt aglomerate din cauza cererilor de pensionare anticipată. În ultimii zece ani, de la intrarea în vigoare a Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii, în medie, anual, 700 de persoane s-au pensionat anticipat sau anticipat parţial.
Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, declara, în 10 mai, la Senat, că în discuţiile cu FMI s-a mers pe ideea îngheţării pensionărilor anticipate pentru şase luni, până la sfârşitul acestui an, după aplicarea Legii sistemului unitar de pensii. Şeitan menţiona atunci că Guvernul s-a confruntat în ultimele luni cu "o creştere bruscă" a solicitărilor de pensionare anticipată şi de pensionare pe caz de inva