Mulţi dintre părinţi sunt convinşi că ei se bucurau mai mult de Ziua Copilului decât o fac copiii lor, care ar fi prea răsfăţaţi, foarte pretenţioși, dar mult mai inventivi. Ieşirile în aer liber, dulciurile sau fluturaşii de hârtie prinşi în piept dominau Ziua Copilului în timpul perioadei comuniste. Preferinţele celor mici sunt acum mai sofisticate.
Mulţi părinţi îşi mai amintesc: înainte de căderea comunismului, 1 Iunie era o sărbătoare adevărată, pe care copiii o trăiau cu intensitate maximă.
Copiii ieşeau cu părinţii, atunci când era zi liberă, ori mergeau cu şcoala în parcuri. Se organizau întreceri la diverse sporturi, demonstraţii ale cercurilor de carturi, aeromodelism sau dansuri, dar cele mai aşteptate erau de departe mini-campionatele de fotbal între şcoli, care "musteau" de orgolii adunate tot anul şcolar.
„Cip" și brifcor
Mulţi dintre foştii copii îşi mai amintesc cum se bucurau atunci când primeau bomboane "Cip", care se vindeau într-o cutiuţa transparentă, şi pe care le turnai efectiv în gură, printr-o gaură facută cu pixul. Şi se răcoreau cu cele 3 "sucuri" autohtone: "Cico", "Quick-Cola" si "Brifcor" superior calitativ, al carui nume reprezenta de fapt o abreviere, de la "Băutură Răcoritoare Indigenă de Fructe Carbogazoasă de Origine Română".
Ca pe o bucurie a copilăriei şi-o aminteşte şi Pavel Stratan, care spune că unul din cele mai frumoase cadouri primite "care i-a lăsat în suflet o amintire de nedescris, a fost un ac de pescuit, de la un vecin". După cum relatează cântăreţul, cu fetiţa lui deja vedetă Cleopatra, lucrurile stau altfel.
"Ea deja ştie, încă de la vârsta de 2 ani ce înseamnă 1 Iunie, şi ar compara-o cu Crăciunul, ori cu Moş Nicolae. Anul acesta, de Ziua Copilului ea işi doreşte o bicicletă, că «doar merită, a încheiat anul şcolar numai cu note bune!», spune ea. Sigur,