Autorităţile le-au permis unor spanioli să distrugă un imobil cu valoare de patrimoniu. Clădirea, proprietate a unei firme patronate de Jesus şi Angel Hernandez Espada, se afla în curs de clasare, iar prefectul Capitalei a dispus prea târziu oprirea demolării.
Fosta casă de reşedinţă a generalului Gheorghe Zizi Cantacuzino, prinţ valah din celebra familie a Cantacuzinilor, aproape că a dispărut de pe harta clădirilor cu încărcătură istorică a Capitalei.
Mai citiţi şi:
Fostul sediu al mişcării legionare, demolat fără aprobare
Plimbări cu trăsura ca în basme, de 1 iunie GALERIE FOTO
Mănăstirea Snagov, pustnicul de pe ostrov
Imobilul, care datează din jurul anului 1880, a fost distrus weekendul trecut de o echipă de muncitori. O mână de activişti care luptă împotriva distrugerii patrimoniului imobiliar au încercat să ţină piept târnăcoapelor şi buldozerelor, însă fără succes.
„A fost un act de barbarie, pentru că au distrus mai întâi elementele decorative, feroneria de fontă forjată, deosebit de valoroasă, încadramentele ferestrelor. Apoi, demolatorii au sustras tot ce au putut, fapt ce agravează infracţiunea de distrugere, câtă vreme obiectele aparţineau unei clădiri protejate", a spus Florin Dobrescu, preşedintele Asociaţiei pentru Memorie Identitară „Carpaţii".
După ce a fost vândută în 2006 de către moştenitorul Şerban Cantacuzino, casa de pe strada Gutenberg nr. 3 a intrat în posesia firmei Sfera Imobiliară SRL. Compania cu acţionariat spaniol a cerut, în 2009, Primăriei Sectorului 5 o autorizaţie de demolare, pe care a şi primit-o imediat.
Primăria are alibi
„Atât timp cât nu este declarată patrimoniu sau în curs de clasare, noi suntem obligaţi să dăm aceste autorizaţii. La momentul respectiv nu exista un astfel de ordin de clasare", a explicat viceprimarul sectorului 5,