Fondul Monetar International a anuntat ca asteapta ca Ucraina sa vina cu propuneri suplimentare cu privire la modalitatile prin care guvernul va intari finantele publice si sistemul financiar in cadrul discutiilor legate de un nou acord de imprumut, conform presei internationale.
"Rezolvarea problemelor din zone importante ale finantelor publice si sistemului financiar este vitala pentru asigurarea unei redresari timpurii si pentru intarirea perspectivelor de crestere pe termen lung ale tarii", a declarat Conny Lotze, purtator de cuvant al FMI.
In pofida fanfarei cu care guvernul ucrainean si-a anuntat bugetul pe 2010, FMI nu pare impresionat, suspectand probabil un deficit bugetar ascuns mai mare decat cel declarat.
Guvernul tarii spera sa obtina un imprumut in valoare de 19 miliarde de dolari care sa inlocuiasca acordul existent de 16,4 miliarde de dolari, insa FMI amana luarea unei decizii, putand solicita reduceri si reforme suplimentare. Fostul stat sovietic a primit 10,6 miliarde de dolari din actualul imprumut. Ucraina vrea ca FMI sa elibereze o transa in iunie si incearca sa obtina pana la 4 miliarde de dolari.
Totusi, guvernul trebuie sa demonstreze ca poate opera reducerile bugetare despre care FMI spune ca sunt necesare pentru aprobarea unui nou acord. Autoritatile de la Kiev au construit bugetul astfel incat sa respecte cererea FMI privitoare la un deficit maxim de 6% din PIB, insa a facut acest lucru evitand orice reduceri de cheltuieli sociale. Scepticii argumenteaza ca proiectiile privind veniturile sunt mult prea optimiste, iar cele legate de cheltuieli prea pesimiste. Analistii vad deficitul bugetar real mai aproape de 10%.
Conform unui oficial ucrainean, principalele puncte de divergenta sunt reprezentate de planul guvernului de a emite obligatiuni pentru a-i recompensa pe oamenii de afaceri care nu au beneficiat de ram