Am fost anunţaţi, deja, de luni de zile, după Grecia urmează Spania. Vineri, agenţia de cotaţie financiară Fitch a dat o nouă lovitură Spaniei şi, prin consecinţe, monedei euro, implicit Europei. Şi asta se întâmpla chiar atunci când parlamentul spaniol aproba planul de limitare a deficitului bugetar clamat de pieţe. Fich joacă dur, susţinând totodată că joacă cinstit. Anunţând că a degradat nota Spaniei din cauza situaţiei datoriei suverane şi a perspectivelor slabe de creştere economică provocate de gradul mare de îndatorare, agenţia de notaţie - care doreşte să se poziţioneze ca arbitru imparţial - a intervenit în joc.
Totuşi, vineri, pieţele financiare s-au mai liniştit după aproape două săptămâni de degringoladă datorată temerilor privind situaţia euro. Dar asta nu înseamnă că deja criza ar fi intrat într-o nouă etapă. În privinţa Spaniei, sentinţa celor de la Fitch a fost clară: "această degradare a notei reflectă opinia (s.n.) că procesele de ajustare spre un nivel mai scăzut al îndatorării private şi externe va reduce material rata de creştere a economiei spaniole pe termen mediu". Aşa deci, agenţia de cotaţie financiară a privat Spania de cea mai bună notă posibilă AAA, retrogradând-o la AA+, plecând de la opinii. Iar România, pentru comparaţie, are BB+, Piaţa e dominată de opinii, nu de cunoştinţe. În momentele de criză cum este şi acesta, teoriile care făceau altă dată obiectul consensului sunt privite cel puţin cu neîncredere, dacă nu cu ostilitate. Ori, o ştim încă de la parabola cu peştera din Republica lui Platon, opiniile nu sunt cunoştinţe, ci impresii dominate de emoţie.
Spre exemplu, datoria privată spaniolă, cea care îngrijorează în cea mai mare parte pieţele, este formată din datoriile acumulate în primul rând de gospodării, mai apoi de întreprinderil şi bănci. Şi, chiar dacă agenţia menţine perspectiva de economie stabilă pentru Spa