Ultima oprire în Moldova a campaniei lansate de www.evz.ro are loc la Iaşi. Doar şapte oraşe ne mai despart de aflarea câştigătorului, municipiul care oferă cele mai bune condiţii de trai. Sursa: EVZ
În urmă cu 120 de ani, viziunea lui Mihail Kogălniceanu, născut la Iaşi, atribuia acestui oraş responsabilitatea de a deveni „scaunul ştiintei, focarul inteligenţei române”.
Astăzi, farmecul dulcelui târg al Ieşilor este limitat de modul în care prezentul şi viitorul oraşului sunt planificate. Zestrea culturală, istorică şi religiosă, personalităţile pe care Iaşiul le-a dat reprezintă o mândrie locală, puncte forte ale urbei din Moldova.
Privit însă cu atenţie, oraşul este diagnosticat cu aceleaşi neajunsuri împărtăşite de majoritatea oraşelor prezentate în campania lansată de site-ul www.evz.ro, în special cele din Moldova. Este vorba despre nivelul scăzut al salariilor, oferta limitată a locurilor de muncă, traficul sufocant şi lipsa parcărilor. Chiar şi aşa, ieşenii sunt mândri de oraşul lor.
Dezvoltare pe o axă dublă: educaţia şi medicina
Dezvoltarea educaţiei în Iaşi a început în 1640, când Vasile Lupu a înfiinţat Academia Vasiliană, prima şcoală în limba română, precum şi o tipografie, la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi”.
Loc de pelerinaj religios a devenit tot în urmă cu aproape 400 de ani, când, în semn de recunoştinţă faţă de conduita şi actele de caritate ale domnitorului Vasile Lupu, Patriarhia şi Sinodul de la Constantinopol au trimis aici moaştele Sfintei Parascheva, aflate acum în Catedrala Mitropolitană.
Calitatea de oraş al premierelor este cu greu contestată. În 1834 a fost construit la Iaşi „Obeliscul cu lei”, primul monument istoric din ţară, şi a fost înfiinţat primul muzeu de istorie naturală din Principatele Române.
Tot aici a apărut şi prima şcoală medica