Două manifestări internaţionale de prestigiu au luat, vineri, startul în aceeaşi regiune: Festivalul Internaţional de Film de la Cluj (TIFF) şi Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu.
Festivalul Internaţional de Film de la Cluj are nevoie de sprijin pentru a se impune, în următorii zece ani, drept unul dintre cele mai prestigioase evenimente europene de gen, a spus Tudor Giurgiu, directorul TIFF, la gala de deschidere a evenimentului, organizată vineri seara, în Piaţa Unirii din Cluj.
Trecând în revistă impresionantul palmares al festivalului până la această a noua ediţie, Giurgiu a redeschis o mai veche rană, atrăgând atenţia autorităţilor şi oamenilor de afaceri locali că evenimentul, alături de reuşitele Teatrului Maghiar, reprezintă argumentele principale pentru a susţine candidatura Clujului la statutul de Capitala Culturală Europeană în 2020.
SUMARUL ARTICOLULUI Transilvania oscilează între film la Cluj şi teatru la SibiuProgramul de astăzi al celor două festivaluriProgramul de astăzi al celor două festivaluri
Finanţare unu la zece
Organizarea acestei ediţii a TIFF a întâmpinat greutăţi, într-un an în care şi fondurile de la Ministerul Culturii s-au înjumătăţit, în timp ce acelea furnizate de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) sunt mai mici pur şi simplu ca urmare a cursului leu/euro. Giurgiu a amintit asistenţei, în mod exemplar, „finanţele” Festivalului Internaţional de Teatru, în desfăşurare la Sibiu.
„În timp ce pentru festivalul de teatru de la Sibiu bugetul de anul acesta este de patru milioane de euro, pentru această ediţie a TIFF-ului avem doar patru sute de mii de euro. De zece ori mai puţin”, a spus Giurgiu.
În realitate, bugetul festivalului de la Sibiu este încă şi mai mare, de 5,6 milioane de euro, bani cu care organizatorii principali, Teatrul Naţional „Radu Stanca