Dacă v-aţi pensionat pe caz de invaliditate şi nu aţi avut acest drept veţi fi catalogat drept infractor, riscaţi închisoarea şi trebuie să restituiţi integral banii încasaţi, potrivit unei prevederi adăugate astăzi de Guvern la proiectul de lege privind pensiile, înaintat Parlamentului pentru angajarea răspunderii.
Potrivit prevederii,şi medicii care au efectuat operaţiunea de încadrare vor fi consideraţi infractori.
Guvernul a menţinut astfel decizia ca într-un interval de 3 ani să fie verificat modul în care pensionarii de invaliditate au fost încadraţi în acest grad, dar a introdus şi sancţiuni dure atât pentru persoanele în cazul cărora se va descoperi că au ieşit nejustificat la pensie pe motiv de invaliditate, cât şi pentru medicii care i-au ajutat, informează Mediafax.
"Dacă în urma verificării încadrării în grad de invaliditate rezultă că dreptul la pensia de invaliditate a fost acordat prin săvârşirea unor infracţiuni, atât beneficiarul pensiei de invaliditate, cât şi persoanele care au participat, în orice mod, la săvărşirea unei infracţiuni ce a avut ca rezultat încadrarea în grad de invaliditate răspund în condiţile legii. Beneficiarul pensiei de invaliditate obţinută prin săvârşirea unor infracţiuni va putea fi obligat să restituie integral sumele astfel încasate", se arată în proiectul de lege.
De menţionat că din totalul de 182.000 de pensionari din judeţul Cluj, aproximativ 19.500 de persoane beneficiază de pensie de boală, 21.000 de persoane au pensii agricole, 18.000 au pensie de urmaş, iar aproape 6.000 de persoane beneficiază de pensie anticipată, potrivit evidenţelor Casei Judeţene de Pensii.
în luna mai a crescut foarte mult numărul de persoane care şi-au depus dosare de pensionare anticipată, pe fondul unor discuţii cu privire la “îngheţarea” pensiilor de acest tip, conform directorului Casei Ju