Vasluianul este singurul sportiv din Moldova care deţine centura neagră 6 dan în arte maţiale. A îmbrăţişat filozofia japoneză şi este un învingător.
Constantin Iacob abia îţi făcuse buletin când a descoperit artele marţiale. De atunci s-a antrenat continuu şi acum este unul dintre cei mai importanţi practicanţi de Ju-Jutsu din ţară.
„Era pe vremea lui Ceauşescu şi aveam vreo 14 ani, când, împreună cu un coleg am găsit o carte de karate, un manuscris superxeroxat de fapt. Vreau să spun că după acea carte am început primii paşi în artele marţiale“, a spus Iacob.
Cum înainte de Revoluţie nu existau cluburi de arte marţiale, sensei-ul s-a antrenat prin parcuri şi în curtea părinţilor, pentru ca în 1991 să se oprească la clubul de Taekwodo, existent la acea vreme în Vaslui, pe care l-a părăsit după doi ani pentru a-şi înfiinţa propriul club de arte marţiale.
„Mi-am făcut propriul club la insistenţele unor elevi. Cu ajutorul unui prieten din Tulcea am deschis şi o secţie de Ju-Jutsu. Am mers în paralel cu ambele secţii până în 1996, timp în care am obţinut 2 dan taekwondo, iar în final am rămas cu Ju-Jutsu, stil care am realizat că este superior“, a precizat sensei-ul.
„Centură neagră“ şi la şah
Ajuns până la gradul de 6 dan în Ju-Jutsu, stilul samurailor japonezi, Iacob precizează că a adoptat şi filozofia japoneză, fără de care nu ar fi putut evolua. „În general, cei care nu îmbrăţişează filozofia se pierd. Ajung la un nivel, dar atât, în timp ce luptătorii care îmbrăţişează această gândire vor continua şi se vor regăsi apoi în conducători de club, maeştri etc“, a spus Iacob, mărturisind totodată că prima sa pasiune a fost alta. „Joc şah de mic. Tatăl meu mi-a inoculat pasiunea, iar eu, fiind o fire mai analitică, a prins rădăcini pe profilul meu psihologic. Am jucat în diferite turnee şi am ajuns în c