Câştigătorii premiilor I la olimpiadele din acest an se gândesc serios să studieze la o universitatede prestigiu de peste Ocean. Liceenii spun că alte state alocă fonduri substanţiale învăţământului şi cercetării şi astfel au mai multe şanse să-şi construiască o carieră.
Bianca Bănică (16 ani) , elevă în clasa a IX-a la Liceul Teoretic „Carol I" din Feteşti, Ialomiţa, a câştigat recent premiul I la Olimpiada naţională de Limba română, dar şi premiul II şi cel special la faza internaţională. Pe viitor, Bianca se gândeşte, suprinzător, să studieze Medicina, dar nu exclude nicio carieră în comunicare sau relaţii internaţionale.
Eleva spune că ar pleca să studieze în străinătate, dacă ar avea şansa obţinerii unei burse. „Aş lăsa România în urmă fără regrete. Motivele sunt deja binecunoscute: situaţia financiară şi aprecierea profesională, chiar şi oportunitatea de a avansa, de a-ţi construi o carieră", consideră fata. Nelipsită de la concursurile naţionale şi internaţionale din clasa a VI-a, în palmaresul Biancăi se mai regăsesc multiple premii I, II şi III, dar şi distincţii speciale obţinute la limba română, engleză, franceză şi biologie.
Deşi a obţinut destule rezultate notabile la concursurile la care a participat, Bianca Bănică nu pune preţ pe recompensele oferite de stat, care au însumat până în prezent doar 210 lei. Din aceştia, 120 de lei a primit pentru premiul I la olimpiada naţională şi 90 de lei pentru două premii obţinute la olimpiada internaţională.
Recompensă spirituală
„Bucuria şi mândria celor din jur valorează totul pentru mine", spune Bianca. Până când va termina liceul, eleva trebuie să facă faţă problemelor cu care se confruntă sistemul educaţional din România. „Învăţământul românesc merge cam târâş. Se pune accentul pe prea multă teoretizare şi prea puţină practică. Cantitativ, nu şi calitativ", este de părere Bian