Cabinetul Boc a adoptat, aseară, într-o şedinţă de guvern, proiectele de legi prin care sunt reduse salariile, pensiile şi alte prestaţii sociale din sectorul bugetar.
Premierul a ţinut să sublinieze că măsurile de austeritate luate de Guvern sunt necesare pentru a primi împrumutul FMI de aproximativ 8-8,5 miliarde de euro. Principalul scop al acestora este diminuarea deficitului bugetar. Totodată, măsurile au un caracter temporar, până la 31 decembrie 2010, cu speranţa că, de la 1 ianuarie 2011, creşterea pensiilor şi a salariilor bugetarilor "va fi sănătoasă şi se va baza pe ceva eficient în buzunarul oamenilor".
Conform prim-ministrului, cheltuielile bugetare obligatorii ale României sunt de 70%, în timp ce media ţărilor europene se situează în jurul valorii de 50, până la maxim 55%. Boc a acuzat mărirea exagerată a acestui procent în perioada 2007-2008, prin scăderea numărului contribuabililor, dublarea numărului de pensionare pe caz de boală sau mărirea nejustificată a punctului de pensie.
Emil Boc a subliniat faptul că nu vor fi afectate bursele pentru studenţi, doctoranzi sau elevi, alocaţiile pentru copii, iar indemnizaţiile pentru mame nu vor scădea sub 800 de lei. De asemnea salariul minim şi pensia minimă vor rămâne de 600 de lei, respectiv 350 de lei. Nici indemnizaţiile artiştilor, de minim 640 de lei pe lună, nu vor fi atinse.
Planurile guvernului Boc
Măsurile prezentate aseară sunt ultima variantă a Guvernului: "Noi am fi putut majora taxele, dar am fi omorât şi ultima şansă de relansare", a spus Emil Boc. De aceea aceste măsuri sunt impuse pentru a putea fi plătite salariile şi pensiile la timp, "chiar dacă reduse cu 15-25%".
Totodată, bugetul de stat stabilizat va permite executivului aplicarea mai multor strategii, necesare pentru reabilitarea economiei statului. Dintre acestea, premierul Emil Bo