Anul 2010 ramane dificil si profitabilitatea ar putea aduce din nou surprize neplacute, in conditiile in care sfarsitul crizei nu se intrevede clar, spune Mihai Bogza, presedintele executiv al Bancpost.
Pesimismul sau vine in conditiile in care statul inca se straduieste sa implementeze masuri de reducere de cheltuieli in sectorul public, dupa ce in ultimii doi ani doar sectorul privat s-a ajustat in criza. Masurile de reduceri de cheltuieli publice vor afecta insa intreaga economie.
"Profitul poate sa aduca anul acesta surprize importante, in sus sau in jos. Ma tem mai mult de sensul negativ, iar daca piata evolueaza in rau, vom prefera sa provizionam agresiv, chiar cu riscul de a afecta profitabilitatea. Nivelul solvabilitatii bancii din acest moment, de circa 19%, desi foarte ridicat, nu ni se pare excesiv atata vreme cat inca nu se intrevede sfarsitul crizei", spune Bogza.
Grupul financiar elen Eurobank, proprietarul Bancpost, a raportat in primul trimestru un profit net de 2,1 milioane de euro, dupa ce in ultimul trimestru al anului trecut inregistrase o pierdere de 4 milioane de euro. In primele trei luni din 2009 pierderea fusese de 4,1 mil. euro. Castigul este calculat conform standardelor internationale de raportare financiara (IFRS) si consolideaza si rezultatele celorlalte noua subsidiare locale ale grupului.
Profitul a aparut in conditiile in care in primul trimestru au devenit neperformante (inregistrand restante mai vechi de 90 de zile) credite de 63 de milioane de euro, fata de 80 de milioane de euro in ultimul trimestru din 2009. Ponderea lor in totalul portofoliului a urcat astfel la 13% in martie, de la 12,1% in decembrie. Aceste credite se provizioneaza integral potrivit normelor BNR, bancherii avand voie sa ajusteze expunerea cu cel mult 25% din valoarea garantiilor imobiliare detinute.
Soldul creditelor acordate clie