Ignorarea protocoalelor de tratament, lipsa medicamentelor, dezinteresul doctorilor au curmat viaţa unui copil de nouă ani.
„În fracturile deschise sunt posibile orice complicaţii, iar medicii trebuie să respecte anumite protocoale când decid ce tratament aplică”, spun la uni son chirurgii ortopezi. Literă de lege în alte ţări, în România respectarea ghidurilor şi protocoalelor de tratamente e mai mult o opţiune. Prevalându-se de lipsa acută de medicamente din spitale, medicii trimit paci enţii să-şi cumpere ce au nevoie.
Experţi în ortopedie explică ce ar fi putut cauza tragedia de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, în care un băieţel de doar nouă ani a murit la câteva zile după ce a suferit o fractură deschisă. Acelaşi spital a mai fost implicat într-un scandal, în ianuarie 2009. Atunci, un pacient de 62 ani a murit după ce a fost plimbat între mai multe secţii ale unităţii medicale.
„Tratamentul potrivit se stabileşte după o clasificare”
„Orice fractură deschisă este o urgenţă care dacă nu e rezolvată la timp poate cauza inclusiv decesul. Medicul care primeşte pacientul trebuie să stabilească gradul fracturii şi în funcţie de asta tratamentul. Există o clasificare care se face în toată lumea, în trei grade («clasificarea Andersen »)”, explică profesorul de ortopedie pediatrică Gheorghe Burnei, de la Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie”, din Bucureşti.
Patru posibibilităţi
1. Leziuni vasculare neidentificate. „Pe lângă os, în cazul fracturilor deschise, pot fi leziuni nervoase, vasculare, motiv pentru care uneori poate fi nevoie şi de consultul unui chirurg vascular. Ortopezii cu experienţă pot însă verifica totul, nu doar osul, dacă există vascularizaţie, puls, sensibilitate”, explică medicul primar ortoped Dia Ahmad.
2. O complicaţie a ghipsului. Când este pus prea st