Prospectul de admitere la tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) menţionează terenul, în suprafaţă de 575 de metri pătraţi, situat în Bulevardul Mareşal Averes-cu, nr.44 - 46, la categoria "Imobilizări corporale", dar nu precizează că el este cu adevărat o "imobilizare" (nu doar "corporală" ci şi "financiară"), pentru că, de aproape un deceniu, Bursa nu îl poate folosi - nici nu poate construi pe el, nici nu-l poate vinde.
Pe când era încă găzduită de Banca Naţională a României, BVB a achiziţionat terenul cu intenţia lăudabilă să nu abuzeze de ospitalitatea BNR (care i-a susţinut constituirea prin toate mijloacele) şi să-şi cons-truiască un sediu propriu (ceea ce i-ar fi consfinţit şi capacitatea să stea pe propriile picioare).
Piaţa imobiliară este, însă, plină de nenorociri; ulterior achiziţiei, s-a dovedit că vânzătorului i-a fost contestată proprietatea asupra terenului pe care îl transferase Bursei.
Aşa se face că, la rigoare, terenul ar trebui trecut "între paranteze" - o fi, n-o fi?
Autorul Prospectului precizează că terenul a avut ca destinaţie iniţială construcţia unui nou sediu pentru Bursă, dar nu suflă un cuvânt despre situaţia lui încurcată.
Răzvan Paşol, directorul general al "Intercapital Invest", brokerul ales să intermedieze listarea Bursei şi autorul prospectului de admitere la tranzacţionare, a spus, pentru ziarul BURSA, că litigiul din jurul terenului din Averescu nu a fost menţionat în prospect deoarece Bursa nu i-a dat niciun fel de informaţii în acest sens.
"Noi am făcut prospectul pe baza informaţiilor primite de la emitent. Nu puteam pune în prospect nici mai mult, nici mai puţin decât ce ne-au dat cei de la Bursă. Pe ei trebuie să îi întrebaţi", a spus Răzvan Paşol.
Dar membrii Consiliului de admisnistraţie al BVB pe care i-am contactat nu ne-au furnizat detaliile necesare privitoare la