Din toamna acestui an, o nouă universitate particulară, ce aparţine Fundaţiei Lumina, se va deschide în Capitală. Filip Stanciu, director ştiinţific cercetare-dezvoltare şi asimilaţi la Fundaţia Lumina Instituţii de Învăţământ, explică pe ce se va axa noua universitate pentru a nu produce şomeri cu diplomă.De ce a apărut necesitatea înfiinţării unei noi universităţi?
Când discutăm de necesităţi ne raportăm la piaţa forţei de muncă în primul rând şi la inadecvarea rezultatelor învăţării, deci profesionalizării la nivel de învăţământ superior la această dinamică accelerată a pieţei forţei de muncă. Apar foarte multe meserii, foarte multe calificări şi nu există şi o formare adecvată fiecăreia dintre ele, mai ales că există o tendinţă de specializare.
Vă referiţi la tendinţa de specializare foarte îngustă?
La modul relativ îngustă, dar pentru care de fapt nu există formare. Asta ar fi pe de o parte. Pe de altă parte, avem formare de nivel relativ general, dar care nu ţinteşte nimic pragmatic. Un alt aspect legat de această universitate ţine de poziţionarea României în zonă, şi anume, suntem în zona sud-estică a Uniunii Europene şi înconjuraţi de un areal care are aspiraţii europene, adică Balcanii de Est, zona Mării Negre. Pentru această zonă nu prea există universităţi care să poată rivaliza cu cele, de exemplu, din Europa Occidentală. De aceea a apărut această universitate cu cele patru programe de studii.
Care sunt acestea?
Programele de studii nu au fost alese întâmplător. Noi am făcut o analiză de context şi o alta de tip educaţional, dar şi una culturală a zonei de care vorbim. Cea educaţională s-a referit la ce se întâmplă în România, unde sunt multe universităţi, inclusiv particulare, iar atunci apare întrebarea de ce mai trebuie una. Pentru că, în primul rând, pe rezultatul analizei de care vă spuneam, necesitatea zone