Dezvoltarea strategică a comunei Lisa începe să prindă contur. Săptămâna trecută, în comuna a fost finalizată încă o etapă din programul câştigat anul trecut de autorităţi. Potrivit proiectului european, angajaţii Primăriei şi consilierii locali au fost instruiţi de un specialist, în domeniul urbanistic.
Realităţi noi, programe noi
Dacă înainte de 1989 forţa de muncă din comuna Lisa era absorbită în industria judeţului ori se ocupa de agricultură, închiderea marilor unităţi economice au produs schimbări dramatice. Mare parte din forţa activă a satului a ales să-şi caute un trai mai bun în străinătate. De aceea, edilii de aici au încercat să creeze un sistem prin care comuna Lisa să aleagă direcţia corectă de dezvoltare. Anul trecut au şi reuşit, prin câştigarea unui proiect finanţat de Uniunea Europeană în proporţie de 85%. Programul presupune şi instruirea angajaţilor din cadrul Primăriei, pe diverse domenii. În acest sens, au avut loc primele cursuri de instruire a funcţionarilor pe teme de urbanism. „E vorba de o etapă din cadrul proiectului Dezvoltarea strategică-o cale către bunăstare. În acest sens, astăzi, 25 mai, au loc cursuri de instruire pentru angajaţii primăriei şi pentru consilierii locali, în domeniul urbanisticii. Vor urma în lunile următoare alte două cursuri în care angajaţii vor fi pregătiţi pe teme de mediu şi în domeniul egalităţii de şanse. Prin desfăşurarea acestor cursuri avem ca principal scop, conştientizarea angajaţilor Primăriei din comuna Lisa, în privinţa politicilor de mediu, a politicilor europene şi naţionale, a esteticii urbanisticii şi bineînţeles a egalitatăţii de şanse”, a declarat George Greavu , manager de proiect.
Fără fabrici în zonele turistice
Calea pe care comuna Lisa o va urma, va fi hotărâtă deopotrivă de edili şi de către comunitate. ,,Dacă împreună cu cetăţeni şi factorii de conducere