Ponderea sumelor restante, reprezentand ratele neplatite la timp, in totalul creditelor acordate populatiei si companiilor a ajuns la 5,5% in aprilie, de la 3,88% la sfarsitul anului trecut.
Nivelul este mai mult decat dublu fata de cel inregistrat in aprilie anul trecut, potrivit datelor BNR.
In premiera, restantele aparute la rambursarea creditelor in valuta au ajuns sa le depaseasca in volum pe cele acumulate la imprumuturile in lei. Astfel, BNR a contabilizat restante de 5,6 miliarde de lei (1,3 mld. euro) la creditele in valuta si de 5,48 miliarde de lei la finantarile in moneda locala. La sfarsitul anului trecut diferenta intre restantele la lei si cele la valuta era de aproape un miliard de lei.
Totusi, calitatea portofoliului de credite in valuta este ceva mai buna, ponderea sumelor restante fiind de 4,5% in aprilie. La creditele in lei, ponderea restantelor a depasit 7%.
Cresterea ponderii restantelor este accelerata si de contractia soldului creditelor in lei. In schimb, la valuta cresterea soldului ajuta la mentinerea ponderii la niveluri mai mici.
"Suntem un pic surprinsi de dinamica foarte slaba a creditului in lei. Aceasta a venit chiar in contextul unei scaderi a dobanzilor, desi trebuie sa admitem ca in continuare costurile sunt destul de ridicate", spune Nicolaie Alexandru Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank. El subliniaza ca dinamica mai buna a soldului creditului in valuta este influentata si de repatrierea unor credite care fusesera in trecut transferate din bilanturile bancilor locale catre actionarii din strainatate, la care s-a adaugat mai recent si impulsul dat de reluarea programului "Prima casa".
Bancherii spun ca acum cresterea restantelor este alimentata de problemele cu care se confrunta firmele mici si medii, dar si companiile de talie mai mare la rambursarea ratelor. Aceasta pentru ca tot mai multe