Cabinetul lui Emil Boc urma sa adopte aseara cele doua legi privind reducerea cheltuielilor statului si o ordonanta de urgenta privind combaterea evaziunii fiscale, obligatiile ce decurg din acordul cu Fondul Monetar International, urmand ca astazi conducerea Parlamentului sa decida calendarul asumarii raspunderii Guvernului pe masurile de austeritate.
Este un plan de reducere a cheltuielilor bugetare fara precedent in Romania ultimilor 20 de ani, pentru ca niciodata salariile si pensiile din sectorul public nu au fost taiate atat de mult, cu 25%, respectiv cu 15%.
Reducerile urmeaza sa intre in vigoare de la 1 iunie.
Planul de masuri de austeritate va trebui insotit de peste 200.000 de concedieri in sectorul public pana la finele anului, anunta recent presedintele Traian Basescu.
In fata avalansei de vesti proaste angajatii din sectorul public au reactionat cu prima masura la indemana: sindicatele urmeaza sa intre de maine in greva - in semn de protest fata de masurile de austeritate, riscand sa paralizeze Romania.
Ieri, la pranz, masinaria de comunicare a premierului Emil Boc a incercat sa mai atenueze din soc, organizand la Palatul Victoria o videoconferinta cu prefectii, in care a incercat sa explice ca nu este vina guvernului sau pentru reducerile de salarii si pensii.
"Nu este din vina actualului guvern, ci din suprapunerea nefericita a nivelului ridicat al cheltuielilor sociale cu efectele crizei economice globale", a spus premierul, care sustine ca productia redusa a Romaniei este prost impartita, alimentand in principal cheltuielile cu salariile si pensiile.
El le-a cerut prefectilor sa fie intransigenti in aplicarea legilor de diminuare a veniturilor salariilor si pensiilor si sa atace in contencios administrativ hotararile de consiliu local emise de catre unele primarii prin care angajatilor le sunt acordate sporuri