Diverta, unul dintre cei mai importanti retaileri de carte de pe piata, alaturi de librariile Humanitas si Carturesti, a ajuns in situatia de a cere insolventa anul acesta, desi in 2009 a redus numarul angajatilor cu 40%, a micsorat salariile cu 45% si a negociat toate chiriile platite de magazinele din centrele comerciale.
Cu datorii catre furnziori si centre comerciale de peste 10 mil. euro si credite de investitii de 8,5 milioane de euro, lantul de librarii Diverta, controlat de omul de afaceri Octavian Radu si care a intrat in insolventa, se pregateste de reorganizare in vederea achitarii datoriilor.
"A fost singura solutie pe care am avut-o. Problemele au aparut din luna august a anului 2008, prima luna cand vanzarile companiei au stagnat, lucru la care nu ne asteptam", a declarat Amalia Buliga, 29 de ani, noul director general al Diverta, care a preluat conducerea operatiunilor luna trecuta. Anterior, timp de patru ani Buliga a ocupat pozitia de CFO in cadrul companiei.
Ea a precizat ca in 2008 nu s-a actionat in vederea negocierii chiriilor, care reprezinta cele mai importante costuri pe care le suporta compania, adica 25% din costurile totale, in timp ce salariile reprezinta 12%.
"Dupa ce am vazut ca vanzarile incep sa se contracte de la luna la luna am luat masuri. Am negociat in primul rand chiriile pe care le platesc magazinele din centrele comerciale si am reusit sa obtinem reduceri de pana la 50% in unele cazuri. De asemenea, am efectuat platile catre furnizori mai tarziu", a spus Amalia Buliga, adaugand ca desi au fost luate aceste masuri, compania nu a putut evita problemele de cash-flow.
Nu au putut plati furnizorii
Lantul de librarii Diverta opereaza in prezent 62 de magazine pe piata romaneasca, care cumuleaza o suprafata de desfacere de 24.000 de metri patrati, cele mai multe unitati fiind in interiorul cen