Anca Cherecheş a ales să se îndrepte spre sportul paralimpic după încheierea carierei sportive, reuşind să ducă tinerii cu dizabilităţi spre înalta performanţă.
Clujeanca Anca Cherecheş a dobândit pe lângă calităţile necesare unui antrenor, abilităţi de psiholog sau terapeut. Şi asta, pentru a reuşi să schimbe existenţa unor tineri, pentru care viaţa nu mai avea sens. Fostă sportivă de performanţă, campionă naţională la tenis de masă în numeroase rânduri în anii `90, Anca Cherecheş a ales să se îndrepte spre antrenorat. În 2002, a primit o propunere pe care a considerat-o o provocare, aceea de a iniţia şi a duce spre performanţă sportivă tinerii cu dizabilităţi, care frecventau Centrul Lamont, al căruit director sportiv este.
S-a îndreptat spre sportul paralimpic
„Ştiam despre ce e vorba ca antrenor, dar nu am mai lucrat cu persoane cu dizabilităţi. Nu ştiam la ce să mă alştept”, îşi aminteşte clujeanca. Primele antrenamente au fost istovitoare. Majoritatea dintre tinerii care se doreau sportivi aveau, potrivit lui Cherecheş, probleme grave de motricitate, dar şi o lipsă de încredere în propriile forţe. „Lucram pe rând cu fiecare în parte. Am luat practic totul de la zero. Mi-a fost extrem de dificil să le înţeleg fiecăruia dizabilitatea fizică. La început abia reuşeau să ajungă la mingi. Trebuie să ai o răbdare de fier. În facultate nu te învaţă nimeni lucrurile astea”, a declarat Anca Cherecheş. În doar doi ani, rezultatele muncii sale au dat roade, astfel că Centrul Lamont a dat şi primii campioni naţionali, performanţe care au recomandat-o pe clujeancă să antreneze începând cu 2006 lotul naţional paralimpic de tenis de masă.
Performanţe pe bandă rulantă
Centrul al cărui director sportiv este dă 80% din campionii naţionali ai României, câţiva dintre tenismeni fiind în acest moment în topul celor mai buni 30 din lume. Pentru a aju