Companiile romanesti cad una dupa alta in insolventa, dar Guvernul si BNR sunt neputincioase in a sustine capitalul romanesc in fata bancilor straine.
Statul nu are nicio strategie de salvare a companiilor cu actionariat romanesc care intra in insolventa una dupa alta. Aceasta este concluzia analistilor financiari si a oamenilor de afaceri care se vad nevoiti sa ceara deschiderea procedurii de insolventa pentru reorganizare atunci cand nu mai gasesc nicio alta solutie.
"Pica in primul rand companiile romanesti care intra in contact direct cu consumatorul", sustine omul de afaceri Dan Sucu, unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori locali, care controleaza grupul de firme Mobexpert.
Principalele zece companii aflate in acest moment in insolventa au afaceri care depasesc 850 de milioane de euro si 10.000 de angajati. Cele mai multe dintre acestea fie au ca principala activitate retailul, fie s-au extins puternic prin dezvoltarea unei retele de magazine, in aceste categorii numarandu-se atat Leonardo, cel mai mare retailer de incaltaminte si marochinarie de pe plan local, cat si retailerul de electronice si electrocasnice Flamingo, si retelele de hipermarketuri Pic, Trident si Spar.
Acesta este si cazul Diverta, lant de 62 de magazine controlat de omul de afaceri Octavian Radu, unul dintre cei mai importanti retaileri de carte de pe piata romaneasca si care a cerut recent intrarea in insolventa. Din datorii de peste zece milioane de euro, la afaceri de 30 de milioane de euro inregistrate in 2009, Diverta are credite bancare de 8,5 milioane de euro, jumatate dintre acestea fiind credite de investitii. Decizia lui Octavian Radu de a intra in insolventa a reverberat in mediile de afaceri romanesti, omul de afaceri fiind unul din cei mai activi in ultimii ani.
"Am luat aceasta decizie avand in vedere o reorganizare care sa conduca la fo