Operaţiunea lansată de trupele israeliene împotriva convoiului umanitar care a încercat să forţeze blocada pentru a ajunge în Fâşia Gaza a fost criticată de numeroase ţări, între care Turcia, Spania, Grecia, Irlanda, Franţa, Suedia şi Germania.
Turcia l-a convocat la Ministerul de Externe pe ambasadorul Israelului pentru a discuta despre acest incident, care tensionează şi mai mult relaţiile turco-israeliene, cândva amicale. De asemenea, Ankara şi a calificat operaţiunea drept "inacceptabilă".
Israelul, la rândul lui, l-a convocat luni pe ambasadorul turc Ahmet Oguz Celikkol, care va fi informat în legătură cu poziţia Ierusalimului în acest dosar. De asemenea, Ministerul de Externe va discuta cu diplomatul şi ce se va întâmpla cu deţinuţii şi activiştii răniţi, aflaţi la bordul vaselor.
Spania şi Grecia a convocat pe ambasadorii israelieni pentru a cere clarificări privind operaţiunea.
Germania - Ministrul german de externe Guido Westerwelle şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu evenimentele: Sunt informaţii iniţiale deconcertante. Ministerul de Externe lucrează în prezent pentru a stabili faptele, a precizat el.
Irlanda şi Franţa au criticat operaţiunea israeliană, în timp ce Suedia l-a convocat pe ambasadorul isralian.
Uniunea Europeană a cerut lansarea unei anchete şi a cerut Israelului să permită trecerea ajutoarelor umanitare către Fâşia Gaza.
Înaltul reprezentant pentru politică externă Catherine Ashton şi-a exprimat regretul profund faţă de vestea pierderii de vieţi omeneşti şi violenţelor şi le transmite condoleanţe familiilor persoanelor decedate şi rănite, a declarat purtătorul ei de cuvânt.
Coordonatorul special al ONU pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu a dat publicităţii un comunicat în care s-a declarat "şocat de informaţiile privind uciderea şi rănirea persoanelor aflate la bordul bărcilor c