În ultimele 24 de ore nivelul apelor Dunării a crescut, iar până la atingerea cotei de atenţie mai sunt doar câţiva centimetri. Potrivit estimărilor, Dunărea ar putea atinge în următoarele zile, la Galaţi, cota de atenţie, respectiv 560 centimetri.
În această dimineaţă nivelul fluviului măsura 544 centimetri, în creştere cu 9 centimetri faţă de ziua precedentă. Maximul atins în acest an, a fost în luna martie, când nivelul fluviului a ajuns la 587 de centimetri (cota de inundaţie este 600 de centimetri, iar cota de pericol este de 700 centimetri).
Sistemul de Gospodărire a Apelor supraveghează în permanenţă digurile Brateşul de Jos şi Bădălan. De asemenea, este monitorizată şi evoluţia fenomenului de remuu pe râul Siret, în zona cartierului Barboşi şi în punctul satului pescăresc ( sub benzile transportatoare ale ArcelorMittal). Siretul are un debit de 1.500 de mc pe secundă.
Pericol la Brăila
La Brăila fluviul a atins cota de atenţie şi continuă să crească. În această dimineaţă Dunărea a atins cota de 566 cm. Cele mai ameninţate sunt digurile municipiului, Noianu- Chiscani, Călmăţui - Gropeni- Chiscani şi digurile Filipoiu, Lunguleţu, Gemenele, Bălaia şi Maicaianu, care sunt în faza a II de apărare împotriva inundaţiilor. Alte cinci diguri se menţin în faza I de apărare.
Institutul Naţional de Hidrologie Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a anunţat că se vor produce viituri începând de sâmbătă, ora 6.00, până vineri, 4 iunie, ora 12.00.