Guvernul, brokerii si investitorii de pe Bursa au pareri diferite in legatura cu modul in care ar trebui realizata impozitarea castigurilor de pe piata de capital.
Desi incepand de marti, 1 iunie, modul de impozitare ar trebui sa se schimbe, asa cum prevede proiectul de ordonanta de urgenta privind modificarea Codului fiscal elaborat de Ministerul Finantelor, nici la aceasta ora acesta nu a fost aprobat de Parlament.
Pe de alta parte, brokerii spun ca au agreat cu ministrul finantelor Sebastian Vladescu, alte norme de impozitare decat cele din proiectul de Cod fiscal, care favorizeaza casele de brokeraj, dar complica viata investitorilor, in conditiile in care acestia trebuie sa trimita din trei in trei luni catre administratii situatiile fiscale.
Inainte documentele trebuia inaintate catre administratii doar la sfarsit de an.
"Nu trebuie confundat un investitor, care intre alte doua activitati mai investeste si pe Bursa cu o firma. Investitorul nu trebuie pus in situatia de a-si angaja contabil. Si salariatii primesc fise fiscale, dar nu trebuie sa se duca din trei in trei luni sa le depuna. Investitorul in cauza poate fi plecat din tara in acea perioada si apoi se complica lucrurile", spune Dumitru Tudor, unul dintre investitorii importanti de pe Bursa.
Dumitru Beze, presedintele Asociatiei Investitorilor de pe piata de capital, spune ca ar fi multumit ca propunerea Asociatiei Brokerilor sa fie adoptata, considerand ca este un pas inainte si un rau mai mic decat cel al retinerii anticipate a 10% din castiguri, asa cum vrea Guvernul.
Guvernul, brokerii si investitorii de pe Bursa au pareri diferite in legatura cu modul in care ar trebui realizata impozitarea castigurilor de pe piata de capital.
Desi incepand de marti, 1 iunie, modul de impozitare ar trebui sa se schimbe, asa cum prevede proiectul de ordonanta de urgenta privin